top of page

De warmtepomp zoektocht van Tonny Smeets: “Waarom ik koos voor PVT"

Ontdek het verhaal van Tonny Smeets en zijn zoektocht naar de perfecte warmtepomp. In dit interview delen we zijn ervaringen, uitdagingen en inzichten. Benieuwd naar zijn reis naar duurzame verwarming? Lees snel verder! 🌿✨


Wat is jouw motivatie om een all-electric warmtepomp aan te schaffen?

Ik ben werkzaam als specialist Energie en Duurzaamheid en help bedrijven en particulieren met verduurzamen. Al enige tijd ben ik bezig met het verduurzamen van mijn woning. Ik heb mijn elektriciteits- en gasverbruik verminderd, PV-panelen geplaatst en mijn verwarmingsinstallatie aangepast. De watertemperatuur van mijn Cv-installatie verlaagde ik naar 35°C. Mijn woning bleef comfortabel warm, hét bewijs dat een all-electric warmtepomp mogelijk is. Ook is een all-electric warmtepomp over de levensduur goedkoper dan een Cv-installatie of hybride-warmtepomp.


Hoe zag jouw zoektocht naar de juiste warmtepomp eruit?

Een PVT- en bodemwarmtepomp zijn het meest energiezuinig en ze veroorzaken geen geluidsoverlast. Voor mij een belangrijk criteria, want op werk krijgen we regelmatig overlastklachten van fout-geplaatste of fout-geadviseerde warmtepompen met buitenunit.

De bodemwarmtepomp vergt een grondboring. Dit is lastig als er veel grind in de grond zit en bovendien erg duur. Zo bleek een PVT-warmtepompsysteem de beste oplossing. De grootste uitdaging was het vinden van een installateur voor het plaatsen van zo’n systeem in Midden-Limburg.


Waarom heb je gekozen voor het Qsilence PVT-warmtepompsysteem?

Ik heb bij twee bedrijven een offerte opgevraagd. Het eerste bedrijf adviseerde mij twee warmtepompen voor 6kW vermogen, hier heb ik geen plek voor. GetGreener adviseerde het Qsilence PVT-warmtepompsysteem tegen een veel betere prijs. Het systeem bestaat uit de Qube warmtepomp, 8 PVT-panelen en een 200 liter Qstore voorraadvat. Ik heb ervoor gekozen ook direct 8 extra PV-panelen te laten plaatsen.


Hoe heb je het adviestraject van GetGreener ervaren?

Energiebesparing en verduurzaming is mijn vak, hierdoor was het online adviesgesprek niet standaard. Het ging direct over de techniek en mogelijkheden van de installatie. Vervolgens ontving ik een prijsindicatie. Die vond ik zo positief, dat ik snel besloot tot de volgende stap: een technische schouw bij mij thuis. Dit gesprek met de installateur ervaarde ik als zeer positief. Ze adviseerden over hoe de installatie te plaatsen, dachten mee en beantwoordden mijn laatste openstaande vragen.


Hoe heb je de installatie ervaren?

De installateurs werkten ontzettend netjes en secuur. Mijn bestaande PV-installatie werd zorgvuldig gedemonteerd, zodat

deze kan worden hergebruikt. Als iets niet geïnstalleerd kon worden als verwacht, werd er onmiddellijk overlegd. De ruimte waar het systeem is geplaatst werd gestofzuigd en zelfs gedweild. Tijdens de installatie koelt het huis af (het was winter) en we hadden een dag geen warm water, maar dat wordt snel goed gemaakt als de installatie eenmaal draait.


Heb je tips voor mensen die een (all-electric) warmtepomp willen aanschaffen?

Zorg dat je inzicht krijgt in je energiegebruik, door je slimme meter uit te lezen. Probeer je gedrag aan te passen, zodat je minder energie gebruikt. Heb je een oudere woning? Start met isoleren en controleer de afdichting van deuren en ramen. Breng eventueel met een warmtebeeldcamera plekken in kaart brengen waar je warmte verliest en probeer dit op te lossen. Verlaag de Cv-watertemperatuur zover mogelijk, maar zo dat het wel warm genoeg blijft in je woning (ook als het vriest!). Heb je een woning gebouwd na 2010? Dan kun je in mijn beleving sowieso over op een warmtepomp.


Welk cijfer geef je de dienstverlening van GetGreener?

Een 8! Met de toelichting dat ik het hele proces zeer positief heb ervaren en ik nooit een 10 geef. 😉

Comments


bottom of page