top of page

PVT vs. Buitenunit: the battle!

In de wereld van gasloze energieoplossingen zijn de PVT-warmtepomp en lucht-water warmtepomp (met buitenunit) twee populaire opties. Ze hebben hetzelfde doel: een woning verwarmen, voorzien van warm water en in sommige gevallen verkoelen. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee technologieën? We zetten ze voor je op een rijtje.


Energiebron

Iedere warmtepomp heeft een (energie)bron nodig. Bij een PVT-warmtepomp bevindt deze bron zich op het dak in de vorm van stille en onderhoudsarme PVT-panelen. Dit zijn zonnepanelen gecombineerd met een warmtewisselaar. Ze wekken elektriciteit op voor het verbruik van de warmtepomp én onttrekken bruikbare energie uit de buitenlucht, die de warmtepomp omzet in warmte.


Bij de lucht-water warmtepomp is de bron een buitenunit. Deze onttrekt bruikbare energie uit de buitenlucht door middel van een ventilator. De buitenunit wekt geen elektriciteit op. Wil je het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp dekken? Installeer dan voldoende zonnepanelen.


Rendement

Het rendement van een warmtepomp drukken we uit in COP (Coëfficiënt Of Performance). Het geeft aan hoeveel energie een warmtepomp levert ten opzichte van de energie die erin wordt gestopt. Bij een COP van 5, betekent dit dat de warmtepomp voor de productie van 5 kWh energie of warmte 1 kWh elektriciteit nodig heeft. Hoe hoger de COP, hoe beter het rendement.


De Qsilence PVT warmtepomp heeft een SCOP van 5 voor verwarmen en 3.2 voor het maken van warm tapwater. Hiermee is het een zeer zuinige warmtepomp.


De efficiëntie van een lucht-water warmtepomp verschilt, de SCOP ligt tussen de 3 en 5. Dit is afhankelijk van het merk en type warmtepomp.


(Aanschaf)kosten

Hier wint de lucht-water warmtepomp het van PVT. Hij is goedkoper in aanschaf. Toch laat PVT zich niet kennen. Door een nieuw ontwerp van de Qsilence PVT warmtepomp is deze goedkoper dan zijn oudere broer. En let op! Aanschafkosten is één, maar hoe zit het met de totale kosten over 20 jaar? Denk aan onderhoud- en vervangingskosten.




Voor- en nadelen


PVT

Lucht-water

Voordelen

PVT-panelen zijn stil en onderhoudsarm (geen bewegende delen)

Goedkoper in aanschaf


Levensduur: 25-30 jaar

Geen vrij dakvlak nodig


Hoog rendement



PVT-panelen wekken direct benodigde elektriciteit op


Nadelen

duurder in aanschaf

geluidshinder buitenunit


voldoende vrij dakvlak nodig*

onderhoud en vervangingskosten buitenunit



Levensduur: 15-20 jaar buitenunit



ruimte nodig voor plaatsing buitenunit

*Bij de nieuwe generatie zonnepanelen kan de warmtewisselaar ook onder bestaande panelen worden geplaatst.

Comments


bottom of page