top of page

Jip en Janneke warmtepomp taal!

Ken je dat? Professionals die zoveel vaktaal spreken waardoor je de helft nog maar kunt volgen? In mijn carrière heb ik heel wat afkortingen en vaktermen voorbij horen komen waarbij ik dacht: “Mag ik even de Jip en Janneke vertaling?”. Later betrapte ik mezelf erop dat ik dezelfde taal ging spreken. Oeps!


Tijdens het samenstellen van een FAQ kwam ik ook heel wat (technische) vaktermen tegen, tijd dus voor wat Jip en Janneke warmtepomptaal! De FAQ volgt later. 😉


1. Afgiftesysteem:

het soort verwarming waarmee de warmte wordt afgegeven aan je woning. Bijvoorbeeld een radiator, wand- of vloerverwarming.


2. COP:

Bingo! Een Engelse afkorting. COP staat voor Coëfficiënt Of Performance. Ofwel hoe efficiënt is een warmtepomp? Het geeft aan hoeveel energie een warmtepomp levert ten opzichte van de energie die erin wordt gestopt. Bij een COP van 5, betekent dit dat de warmtepomp voor de productie van 5 kWh energie of warmte, 1 kWh elektriciteit nodig heeft. Hoe hoger de COP, hoe beter het rendement. De COP is een momentopname.


3. SCOP:

de SCOP is de COP maar dan gemiddeld over een jaar gemeten. Het staat voor Seasonal Coefficient Of Performance. Op zoek naar een efficiënte warmtepomp? Kijk dan vooral naar de SCOP en hecht niet te veel waarde aan COP!


4. Flow:

aai, geen goede flow! Dat betekent dat er geen goede doorstroom is. Er zijn meerdere plekken in het systeem waar de doorstroom niet goed kan zijn. Hoe dan ook, geen goede flow, betekent uiteindelijk een storing!


5. Koudemiddel:

een koudemiddel is een middel om de energie (warmte) uit de bron over te dragen aan het water van het afgiftesysteem (oeps, zie punt 1). Om dit mogelijk te maken, werkt de warmtepomp volgens de natuurkundige principes van verdampen en condenseren. Zonder koudemiddel geen warmte, snap jij het nog? 😉


GetGreener is dé PVT-warmtepomp specialist voor consumenten. Wij helpen je graag, van advies tot na installatie!

GetGreener is onderdeel van HR energy. #Qsilence #HRenergy
留言


bottom of page