Stadsverwarming, ook bekend als een warmtenet, is een collectieve verwarmingsoplossing die in veel wijken wordt toegepast. De warmte wordt centraal opgewekt, bijvoorbeeld uit restwarmte van een fabriek of aardwarmte, en via leidingen naar woningen gedistribueerd. Hoewel dit systeem voordelen biedt, zien steeds meer mensen een warmtepomp als een aantrekkelijker alternatief. In deze blog leggen we uit waarom.
De voor- en nadelen van stadsverwarming
Voordelen
- Onderhoudsvrij: Het systeem wordt beheerd door de leverancier, wat betekent dat je zelf geen onderhoud hoeft te plegen.
- Geen ruimteverlies: Er is geen apparatuur in huis nodig zoals bij traditionele verwarmingssystemen.
Nadelen
- Afhankelijkheid: Voor tarieven en onderhoud ben je afhankelijk van de energieleverancier die het warmtenet beheert.
- Hoge kosten: Door het monopolie van de leverancier kunnen de tarieven hoog zijn.
- Geen flexibiliteit: Je kunt geen eigen opgewekte energie, zoals van zonnepanelen, gebruiken voor verwarming of tapwater.
- Geen koelmogelijkheid: Anders dan bij sommige warmtepompen biedt stadsverwarming geen optie om te koelen.
Waarom kiezen voor een warmtepomp?
Een warmtepomp is een duurzame en efficiënte oplossing voor het verwarmen (en soms koelen) van je woning. Met name een PVT-warmtepomp biedt unieke voordelen:
- Zelfvoorzienend: Je bent niet afhankelijk van externe leveranciers.
- Kostenbesparend: Door eigen energieopwekking bespaar je op energiekosten.
- Stille werking: De PVT-panelen op het dak zijn volledig stil en de warmtepomp binnen fluisterstil.
Klantervaring: van stadsverwarming naar PVT-warmtepomp
Morty Baltazar, woonachtig in de eetbare woonbuurt Rijnvliet in Utrecht, stapte in 2024 over van stadsverwarming naar een all-electric PVT-warmtepompsysteem van HR energy. We vroegen hem naar zijn ervaringen.
Waarom koos je voor een warmtepomp? “Ik geloof niet dat de energiecrisis zomaar voorbij is. Zelfstandig energie opwekken geeft me een gerust gevoel. Ik ben nu niet langer afhankelijk van een leverancier met een monopoliepositie.”
Waarom een PVT-warmtepomp? “Ik heb me bijna een jaar verdiept in verschillende systemen. De PVT-warmtepomp kwam als beste uit de bus vanwege de stille werking en het feit dat er geen grondboring nodig is.”
Hoe verliep de overstap? “Heel soepel. De stadsverwarming werd losgekoppeld en het nieuwe warmtepompsysteem aangesloten op de bestaande leidingen in huis. Binnen twee dagen was dit geregeld.”
Hoe was de samenwerking met GetGreener? “Alles verliep perfect. Ook de nazorg, zoals het optimaliseren van het systeem, was uitstekend. We zijn enorm tevreden.”
Overweeg je een overstap?
Plan hier een gratis online PVT-adviesgesprek in. Onze adviseurs vertellen je graag over de overstap van stadsverwarming naar een warmtepomp en geven je vrijblijvend inzicht in de investering.