Toen Jarka en Mark in 2023 hun woning in Woerden wilden verduurzamen, was dat niet hun eerste stap op het gebied van energiebesparing. Integendeel, al sinds 2003 werkten ze aan een toekomstbestendige woning. Maar voor Mark begon de interesse in zonne-energie al veel eerder: in 1997 studeerde hij af op een innovatief zonnepaneel dat zowel elektriciteit als warmte kon opwekken.
Nu die techniek als PVT-paneel in combinatie met een warmtepomp op de markt is gebracht zag Mark dit als een perfecte kans om hun huis – dat al goed geïsoleerd was – volledig gasloos te maken.
De uitdaging: een woning zonder aardgas, midden in een ‘gaswijk’
Voor Mark en Jarka was het verduurzamen van hun woning geen experiment, maar een bewuste missie. Hun huis uit 1986 staat boven een klein gasveld in een veenweidegebied dat al kampt met bodemdaling. “Waarom zouden we nog aardgas gebruiken als het niet meer nodig is?” vertelt Mark. “Als onze wijk bewijst dat het zonder gas kan, hoeft er ook niets meer gewonnen te worden. #LaatWoerdenNietZakken.”
Een PVT-warmtepomp was de ideale oplossing: hernieuwbare energie, geen buitenunit en een stille werking. De zoektocht naar een betrouwbare installateur begon.
Waarom GetGreener?
Mark nam contact op met vier aanbieders uit de regio, op zoek naar een partner die niet alleen een systeem kon leveren, maar ook écht meedacht over de beste oplossing.
De doorslag gaf het gesprek met Nick van GetGreener. “Nick keek niet alleen naar ons warmteverliesrapport, maar luisterde ook naar hoe wij ons huis gebruiken en wat we belangrijk vinden,” vertelt Mark. “Hij adviseerde niet alleen een PVT-warmtepomp, maar ook verbeteringen in ons leidingwerk om de efficiëntie van ons verwarmingssysteem te optimaliseren. Dat gaf vertrouwen. Daarom hebben we voor GetGreener gekozen.”
Installatie en eerste ervaringen
Bij de installatie kwamen enkele onverwachte hobbels naar voren — iets wat bij zo’n ingrijpende verandering niet ongewoon is. Goede communicatie is dan essentieel, deze feedback gaf Mark terug aan GetGreener. “Ze stonden open voor verbeterpunten en hebben deze opgepakt. Dat laat zien dat ze hun dienstverlening steeds willen verbeteren.”
Na de installatie merkte Mark al snel de voordelen:
- Comfortabel en gelijkmatig verwarmd huis – Dankzij de aangepaste leidingen en efficiënte warmtepomp werkt de vloerverwarming beter dan ooit.
- Stilte als grootste luxe – “Mijn buren hebben buitenunits die je ‘s winters en ‘s zomers hoort. Onze PVT-installatie is volledig stil, dat alleen al was de investering waard.”
- Aardgasvrij wonen is écht mogelijk – “Onze gasleiding is verwijderd. Het kan dus echt: een woning uit 1986 zonder aardgas betaalbaar warm houden.”
Een klein nadeel? Bij strenge vorst kunnen de PVT-panelen tijdelijk bevriezen, wat de efficiëntie even verlaagt. “Maar dat weegt niet op tegen de voordelen,” zegt Mark.
Kennis delen en anderen inspireren
Sinds de installatie heeft Mark al meerdere groepen rondgeleid door zijn huis: voor de Duurzame Huizenroute, de lokale energiecoöperatie en binnenkort ook vrijwilligers van het energiecentrum. “Ik laat zien hoe het systeem werkt, wat de voordelen zijn en waarom geluidloze verwarming zo prettig is.”
Wat zijn de belangrijkste tips voor wie PVT overweegt?
- Kies een betrouwbare installateur – Iemand die niet alleen een systeem plaatst, maar ook nadenkt over hoe het in jouw huis functioneert.
- Denk aan het totaalplaatje – Goede isolatie en vloerverwarming maken een enorm verschil in comfort en efficiëntie.
- Durf te investeren in een stille oplossing – “Buitenunits maken geluid. PVT niet. Dat is een keuze waar ik nog elke dag blij mee ben.”
En het mooiste compliment? “Halverwege januari zei Jarka opeens: ‘Ik moet toegeven, het is heerlijk warm in huis.’ Dat was voor mij de bevestiging: we hebben de juiste keuze gemaakt, al was ik allang overtuigd door de lagere maandelijkse energiekosten.”
Wil jij ook ontdekken of PVT iets voor jouw woning is? Vul ons contactformulier in en zet de stap naar aardgasvrij wonen!