top of page

Elektrische cv-ketel alternatief voor warmtepomp?

Elektrische CV-ketel als alternatief voor warmtepomp? Goede vraag!

Een elektrische CV-ketel lijkt op het eerste gezicht een interessante optie voor het verwarmen van je huis. Het is een stuk goedkoper in aanschaf dan een warmtepomp én je hebt tenslotte toch al zonnepanelen op je dak liggen?


Vaak wordt de efficiëntie en het rendement van een verwarmingsapparaat over het hoofd gezien, terwijl dit juist van belang is. We duiden dit aan met SCOP; hoeveel kWh warmte krijg je terug voor elke kWh die het apparaat verbruikt. Bij een warmtepomp ligt dit gemiddeld tussen de 3 en 5. Je betaalt dus 1 kWh aan stroom en ontvangt 3 tot 5 keer zoveel aan energie.


Een elektrische cv-ketel zet zijn verbruikte stroom bijna 1 op 1 om in energie. Een SCOP van ongeveer 1 dus. Dit is ook de reden waarom volgens het Bouwbesluit een elektrische cv-ketel niet geplaatst mag worden als hoofdverwarming. Hij verbruikt simpelweg te veel stroom. Bijna 5 keer meer dan de Qsilence PVT-warmtepomp, hiervan is de SCOP namelijk gemiddeld 5!


Een voorbeeld:

1 m3 gas staat ongeveer gelijk aan 10 kWh aan stroom. Stel je verbruikt jaarlijks 1000 m3 gas. Hiervoor verbruik je de volgende aantallen kWh afhankelijk van het verwarmingssysteem:


Bij het kiezen van je verwarmingssysteem is het dus belangrijk om stil te staan bij de efficiëntie en het rendement.


Het rendement van het Qsilence PVT-warmtepompsysteem komt ook aan bod tijdens ons gratis webinar.

Comentarios


bottom of page